Feel Koli arvot ja vastuullisuus

Sain toisena ohjelmapalveluyrityksenä Pohjois-Karjalassa Visit Finlandin Sustainable Travel Finland (STF) kestävän matkailun merkin. Yritykselläni on kansainvälisen matkailun GTS ympäristösertifikaatti.  Vuonna 2018 retkitoimintamme palkittiin Pohjois-Karjalan Matkailu Ry:n ”Vuoden Pohjois-Karjalan vastuullinen matkailutoimija 2018” kunniakirjalla. Taustayhtiön nimi oli tuolloin Ilovoltti Oy.

Sustainable Travel Finland - Good Travel Seal - Feel Koli

Feel Koli -retket on Metsähallituksen yhteistyöyritys Kolin kansallispuistossa. Olen sitoutunut toimimaan Metsähallituksen kestävän matkailun periaatteiden mukaisesti. Lisäksi olen Kolin Matkailu Oy:n osakas ja hallituksen jäsen. Yritykseni osallistuu alueen reitistöjen ylläpitoon maksamalla Kolin reitistöjen kannatusmaksun sekä Kolin kansallispuiston rakenteiden käyttökorvausmaksut. Teen aktiivista yhteistyötä alueen yritysten, yhdistysten, kehitysyhtiöiden ja matkailuoppilaitosten kanssa. Jaan kokemustani ja aluetuntemustani tarvittaessa muille yrittäjille ja toimijoille. Yhteistyö on vastavuoroista ja reilua. Olen saanut Kolilla elantoni retkioppaana jo liki 30 vuotta.

Arvoni

  • Luonnon kunnioitus
  • Kestävä kulutus
  • Paikallisen kulttuurin ja historian kunnioitus
  • Tasa-arvo ja toisten kunnioitus
Eräsniekka Ky Feel Koli Irja Tanskanen

Kolin historia elää meissä

Vaalin alueemme kulttuuriperintöä. Feel Koli -retkien opastukset pohjautuvat paikalliskulttuuriin ja -luontoon. Olen saanut kulkea opasurani alkuaikoina Kolilla syntyneen kansallispuiston perustamiseenkin vahvasti vaikuttaneen Ilmari Martikaisen mukana. Ilmari tunsi Kolin alueen perinpohjaisesti. Yhteistyöoppaani ovat paikallisia ja asuvat Kolilla tai sen lähiympäristössä, kaikki he tuntevat hyvin Kolin alueen ja historian. Pidän retkien lomassa yllä osaltani Kolin kulttuuritarjontaa esittämällä asiakkailleni kansanlaulun tai kaksikin. Rakastan tarinoita, niillä saan väritettyä opastuksen sisältöä ja kerrottuna ne siirtyvät perimätietona nuoremmille.

Luontoa säästäen ja hyödyntäen

Olen huolissani Kolin kansallispuiston kasvavan kävijämäärän aiheuttamasta luonnon kulumisesta. En vie opastetuilla retkillä asiakkaita polkujen ulkopuolelle enkä retkeilijöiltä suljetuille alueille tai harvinaisten kasvien luokse. Noudatan Kolin kansallispuiston järjestyssääntöjä aina suojelualueella liikkuessani. Ohjeistan myös muita liikkujia toimimaan sääntöjen mukaisesti. Ilmoitan kansallispuiston henkilökunnalle vaarallisista paikoista rakenteissa tai poluilla, maaston muutoksista ja poimin roskat pois luonnosta.

Feel Koli oppaan kanssa tutkimassa Kolin kansallispuiston luontoa

Retkillä liikumme vain lihasvoimin – kesällä patikoiden, talvella lumikengillä. Retkeilyvälineet ovat laadukkaita, kestäviä ja turvallisia. Vanhimmat Faber lumikengät ovat olleet käytössäni jo yli 10 vuotta ja ne ovat edelleen hyvässä kunnossa. Kätevät ja tehokkaat SnowLine liukuesteet takaavat hyvän pidon jäisillä poluilla retkeillessämme. Vuokraan välineitä myös omatoimisesti liikkuville ryhmille – kaikkia välineitä ei näin asiakkaiden tarvitse hankkia omaksi.

Paikalliset eväät ja kierrätys

Retkillä tarjoan Kolin metsistä poimituista marjoista ja seinistä leivottuja piiraita. Marjamehut on valmistettu Jänisvaaran mustaherukoista. Ruokatarvikkeet ostan kyläkaupasta 5 km päästä. Eväissä suosin kasviksia ja kalaa. Teen eväitä vain ennakkoon tilatun määrän, näin ruokahävikkiä ei tule lainkaan. Ruoka tarjoillaan tuohivasuista ja juomat Kupilka kupeista. En käytä mitään kertakäyttöistä: reppueväät pakkaan kangaspussukoihin, juomat termospulloihin tai teräsjuomapulloihin.

Kierrätän kaikki yritystoiminnasta syntyvät jätteet. Myyn tai lahjoitan tarpeettomat, käytetyt retkeilyvälineet ja retkikaluston, joka ovat vielä käyttökelpoista. Käytän kaikessa siivouksessa ja tiskaamisessa Ole Hyvä tuotteita. Kaikki sarjan pesuaineiden raaka-aineet ovat 100 % kasviperäisiä, biohajoavia, ympäristöystävällisiä ja vegaaneja. Yritykselläni on sähköinen kirjanpito- ja laskutusjärjestelmä.

Feel Koli nuotikahvit Kolin kansallispuistossa

Karjalainen avoimuus ja yhdenvertaisuus

Asiakkaani tulevat kaikkialta maailmasta. Otan avosylin vastaan kaikki asiakkaani karjalaisella avoimuudella ja vieraanvaraisuudella rotuun, ikään tai sukupuoleen katsomatta. Kaikki asiakkaat ovat minulle yhtä arvokkaita ja mikäli mahdollista, paneudun asiakkaiden erityistoiveisiin etukäteen. Opastan suomeksi, englanniksi ja saksaksi.

Puhdas luonto on kaiken toimintani perusta yrityksessäni ja vapaa-ajallani. Liikun päivittäin taloani ympäröivässä metsässä ja poluilla. Kolin kansallispuiston suojelualueella on ilo kulkea asiakkaiden kanssa. Tarvitsemme ehdottomasti suojelualueita ja kestäviä toimia, jotta upeaa ja puhdasta luontoa jää nautittavaksi tulevillekin Kolin alueen vierailijoille ja uusille asukkaille.

Kolilla olen onnellinen!

Feel Koli auringonlaskun retki ja lauluhetki Kolin kansallispuiston kallioilla.

Katso ja lue lisää:
Sustainable Travel Finland – Visit Finland. Kestävän matkailun puolesta. https://www.visitfinland.fi/liiketoiminnan-kehittaminen/vastuullinen-matkailu/sustainable-travel-finland
Sustainability – Visit Finland. Finland, sustainable travel destination. https://travel-trade.visitfinland.com/en/sustainability/
Metsähallitus. Kestävä matkailu suojelualueilla. Opas Metsähallituksen matkailukumppaneille. https://storymaps.arcgis.com/stories/4b2693331bc44cd6b776c04b3032ea1f
Pohjois-Karjalan matkailu ry. 2022. Vastuulliset matkailutoimijat. https://www.pohjoiskarjalaan.fi/l/etusivu3/